Jdi na obsah Jdi na menu
 

Ocenění sportovců za rok 2013

25. 2. 2014

Je 17. února 2014 a my se nacházíme v kinosále Světlé nad Sázavou, kde se jako každý rok koná Ocenění sportovců, tentokrát za rok 2013. Z důvodu rekonstrukce kulturního sálu se ceremoniál přesunul na pódium kina, jehož atmosféra je pro podobné události jako stvořená. A tak jako každý rok, i letos je předávání ocenění doplněno kulturními a sportovními vložkami zájmových skupin ze Světlé, mezi nimiž je i oddíl Kung-fu Světlá nad Sázavou.

Úvodního slova se ujímá paní Holoubková, trenérka volejbalového týmu juniorek, která celou událost moderuje. Uvádí starostu Jana Tourka, stejně jako jednoho z nejznámějších sportovních rodáků ze Světlé, volejbalistu Petra Pláteníka. Oba pánové řekli pár slov na úvod, následují první kategorie oceňovaných a první vystoupení světelských kroužků. Můžeme jmenovat taneční kroužek, malé sboristy, tanečnice zumby a mnoho dalšího, nicméně všichni přítomní si jsou vědomi skupiny nenápadných, dobře urostlých a fyzicky zdatných jedinců v černo-zelených úborech bez rukávů, kteří se v rohu hlediště protahují. A protože bojovníci kung-fu z týmu Vladimíra Honkyše již mají určitou pověst ve sportovním životě Světlé, těší se diváci na zajímavou podívanou.

Protože však návštěvy mezinárodních turnajů neopouští bojovníci bez medailí, nebylo možné opomenout jejich zásluhy. Netrvalo dlouho, a pro své ocenění a krátké interview si na pódium došla Barbora Špatzová, o pár míst za ní následoval Andrej Čapek. Po dlouhých letech se dostalo uznání i mistru Vladimíru Honkyšovi, který byl oceněn v kategorii trenérů. Ten promluvil o tom, jakým způsobem oddíl ve Světlé funguje a jak se on sám k tréninku bojových umění dostal. Nedlouho poté nastoupilo osm odhodlaných bojovníků na pódium, všichni připraveni ukázat své umění. Za zvuků shaolinských bubnů, které doprovázejí celou ukázku, můžeme shlédnout první sestavy severočínského bojového systému. Všechny jsou dynamické, ukazují dobrou připravenost a bojového ducha mladých bojovníků. Pouze jedna, v podání Jakuba Černého, je pomalá, vláčná a uvolněná. Jedná se o sestavu formy taichi, což je tradiční bojové umění, které klade důraz na udržování a rozvoj zdraví cvičence spíše než na bojovou stránku věci. Následují ukázky tradičních partnerských cvičení následované sebeobranou. Diváci se tak mohou podívat na způsoby obrany proti neozbrojenému útočníkovi, stejně jako vyhnutí se zkáze způsobené tyčí, nožem a pistolí. Poté, v podání mistra Vladimíra Honkyše a bojovníků Filipa Štefky a Jana Kadlece, přichází ukázka choreografie přepadení na ulici dvěma ozbrojenými útočníky.

Nyní se zraky všech přítomných upínají na mistra Honkyše, který roztahuje na zem plachtu, na niž si lehá Jan Kadlec. Tomu je na břicho položena cihla, kterou jeho trenér přesně mířeným úderem kladiva drtí na malé kousky. Po lehkém oprášení vstává, zatímco mu mistr Honkyš podává šedou desku ytongu, kterou Kadlec úderem o hlavu rozbíjí na tři kusy. Diváci tleskají, zatímco ruce mistra pevně svírají asi dva metry dlouhou dřevěnou tyč. Ta je přesně mířeným úderem na Kadlecovo břicho rozlomena vedví, což vyvolá užaslý potlesk. Na závěr exhibice si mistr Honkyš připravuje na podstavce dvě cihly. Klasickým přeražením obou cihel ukázka končí, diváci jsou více než potěšeni.

Oddíl kung-fu ze Světlé tak opět ukázal své umění a posílil svou reputaci, což potvrdil i starosta města, který později výkon zhodnotil: „Ty vaše ukázky jsou čím dál víc uchvacující.“ Děkujeme za podporu města Světlé nad Sázavou a věříme, že se objeví více mladých bojovníků, kteří se rozhodnou nastoupit cestu vůle, sebezdokonalení, odvahy a síly, kterou trénink bojových umění nabízí.


Ocenění: Barbora Špatzová a Andrej Čapek (kategorie děti), Jan Kadlec (kategorie dospělí), Vladimír Honkyš (kategorie trenéři).

 

První tři minuty ukazují průřez ukázkou. 

 

Celá ukázka se nachází níže.