Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

CHAN SHAOLIN SI & DJU SU KUNG FU

少林寺功夫

Jedná se o severní vnější tradiční styl, který má prvky tradičního kung-fu a sebeobrany. Zde je nutné podotknout, že jsme navázali na přímou linii Chan Shaolin Si a tudíž cvičíme opravdu originální techniky nijak nezměněné.

Dju Su Kung fu (z japonského názvu tedy 柔術 jujutsu, jiu-jutsu = ju umění, tedy  z toho kung fu umění = Dju Su Kung Fu 功夫) je moderním sebeobranným systémem, který vzniknul v Číně v padesátých letech minulého století paralelně ke stylu Chan Shaolin Si. Svým pojetím jej lze přirovnat k japonskému Ju-Jutsu. Ač systém vzniknul v Číně, nejedná se o klasický čínský styl, nýbrž o po všech stránkách otevřený bojový systém. Vedle vlastních technik využívá technik i z jiných bojových systémů, čímž se dále rozšiřuje a zdokonaluje, proto celý styl používá japonské názvosloví technik a postojů.

Základním kamenem stylu Dju-Su je sebeobrana, tedy odvrácení reálných útoků, které mohou nastat v každodenním životě. Nevyžadují se zde žádné zvláštní tělesné předpoklady, jako velká síla, rychlost či ohebnost, systém je upravený natolik, aby se sebeobranným řešením mohl naučit každý. Najdeme zde velkou rozmanitost technik úderů, kopů, bloků, porazů, pák či škrcení. Součástí výuky je také zacházení s předměty běžně dostupnými (hůl, nůž) a obrana proti nim.

Protože se systém stále modernizuje a rozvíjí podle nejnovějších poznatků, najdeme v něm starou tradici i moderní postupy. Dju Su není sportovní disciplínou, není tudíž svazován žádnými omezeními. Tradiční formy (kata, taola) nejsou pevnou součástí stylu.

Chan Shaolin Si je intenzivní a celistvý výcvik těla a ducha, jehož základem je filosoficky orientovaný bojový systém. Trénink se skládá z rozmanité směsi meditace, statických cvičení, základních technik, zvířecích stylů a sebeobrany. Chan-Shaolin-Si patří ke stylům Kung-Fu a jeho základem je styl draka, který se rozvinul z podstaty ostatních zvířecích stylů.

Ve stylu Chan Shaolin Si je silně vyjádřena realizace sebe samého, úcta k tradici a nalezení životní cesty. Ke splnění těchto cílů využívá cvičící tělesného tréninku, filosofických poznatků, tradic a meditace.

Chan Shaolin Si jako takové se skládá z:

  • 9. forem Velkého Draka
  • 6. forem Malého Draka
  • 18. statických dechových cvičení rukou
  • 18. statických dechových cvičení nohou
  • 18. partnerských cvičení draka

Význam slov:

"CHAN" - (japonsky: Zen) pochází z chan-buddhismu a znamená v překladu meditace, ponoření.

"SHAOLIN" - je označení pro les, ve kterém stojí slavný klášter Shaolin, do nějž se klade zrod Kung-Fu. V překladu znamená Shaolin "mladý les, mladé stromy, zelené území".

"SI" - je čínské označení pro samotný klášter nebo řád. Tento pojem zde má symbolizovat cestu, kterou v tomto klášteře před mnoha staletími následovali buddhističtí mniši.

"KUNG FU" - popisuje cvičení nebo zcela obecně řečeno je výrazem "cvičit se". Je jedno jestli se zde jedná o bojové cvičení nebo hru na klavír. Vztah k bojovému umění vyplývá teprve přes pojem "Wushu (武術 - vu šu)". Wushu není do sebe uzavřený systém, ale souborný pojem různých bojových umění.

"DJU SU" - forma sebeobrany vyvinutá Si-fu Tse Tjero Khanem, která je součástí Chan Shaolin Si. Velice se přibližuje japonskému Jiu Jitsu. Dju Su není omezeno pouze jedním bojovým stylem, ba naopak. Čerpá z mnoha jiných bojových umění (Judo, Aikido) a existuje v něm velká mnohostrannost technik (kopy, údery, strhy, hody, páky, škrcení). V Dju Su se cvičí využití různých technik v reálné sebeobraně.