Jdi na obsah Jdi na menu
 

HISTORIE

Dovednosti vedoucí v boji k vítězství byly během lidského bytí rozvíjeny a trénovány. Avšak rozšíření a preciznosti bojového umění vděčíme mnichům z kláštera Shaolin (少林寺 -šao lin si).

Zejména se těšil důležitosti mnich jménem Bodhidarma (菩提達摩 - phu thi ta mo) (Ta-Mo) 28. následník Gautama Buddhase, jako zakladatel řádu Shaolin. Bodhidarma pocházel z jihoindického Tamulu, lépe řečeno z Kanchipuranu, města v blízkosti Madrasu. Vydal se na cestu do Číny, aby tam rozšiřoval Chan Budhismus (禪-čchan jako zen budhismus). V jeho cestovním zavazadle se nacházely metody jógy a meditací, stejně tak indické bojové systémy "Varma Kalai" a "Kalaripayat".

Když Bodhidarma okolo roku 520 n. l. (v době dynastie Liang (梁朝 - liang čchao) 506-550 n. l.) dosáhl Číny, odebral se na dvůr čínského císaře Liang Wu-Ti (武帝梁 - vu ti liang). Ten mu poskytl audienci a ptal se jej na jeho požadavky. Pln nadějí se Bodhidarma vyjádřil čínskému císaři. Narazil však na neporozumění a rozhodl se proto cestovat dále, až dorazil do provincie Honan.

Zde vystoupil na horu Hao-Shan, do tamnějšího kláštera Shaolin, kde devět let meditoval v jedné jeskyni. Podle ságy se jeho stín vtiskl do skály. Ještě dnes je v klášteře Shaolin k zhlédnutí kousek skály s vyobrazením Bodhidarmovy siluety. V jedné z nejzajímavějších pověstí stojí: Bodhidarmovi se během meditace v nejmenované jeskyni zavírali oči. Ze samé zlosti nad svou únavou si uřízl obě víčka a hodil je do prachu. Na tom místě pak vyrostly ze země dva čajovníky.

Po devíti letech meditací se stal Bodhidarma prvním patriarchou Chan Budhismu a vyučoval mnichy osmnácti statickým cvičením a dvaceti čtyřem svalovým cvičením, aby si zlepšili svou psychickou a fyzickou kondici. Tak se stal Shaolinský klášter kolébkou asijského bojového umění, kde se Shaolin Kung-Fu (功夫 - kung fu) vyvíjelo z indických bojových technik a prvků jógy a již ve třetím století uvedených čínských bojových systémů a filosofických pojednání Lao-Tse (老子- lao tse) ve spojení s Chan-Budhismem.

Z Číny se rozšiřovala bojová umění do celého světa. Charakteristické proto je čínské přísloví: " Všechna bojová umění pocházejí ze Shaolinu." Bojový styl CHAN SHAOLIN SI (少林寺 -čchan šao lin si) byl za vlády Mao-Tse Tunga téměř vyhlazen. Do Evropy se poprvé dostal počátkem sedmdesátých let a byl cvičen v Německu pod vedením asijského profesora Si-fu Tse Tjero Khana.

Do naší republiky se tento styl dostal v r. 1986. Si-fu Pavel Trošák, nositel 9.DANu, pozval do naše republiky žáka Tse Tjero Khana, Si-fu Klause Poestgesa, nositel 10.DANu. Od té doby se tento styl rozšiřuje u nás v ČR.

Naše škola se odtrhla od linIe Pavla Trošáka 14.08.2010 a vešla přímo pod linií Tse Tjero Khana nebo spíše pod jeho nevlastního syna Toniho Finken-Schaffrath, nositel 10.DANu a jeho asociaci W.M.A.A.-R.O.C. Dále bych rád uvedl, že za prvotní základy, které jsem k tomuto stylu získal, vděčím mému bývalému učiteli Pavlu Žvakovi, který mě přivedl na tuto cestu a díky něhož jsem dnes dosáhl výsledků jakých jsem dosáhl. Další velkou roli v mém životě k tomuto stylu sehrál mistr Pavel Trošák, který mě vedl dál po cestě bojovníka. Oběma se klaním a skládám úctu ... děkuji.